Wat ik doe

Hoewel ik meestal alleen ‘freelance journalist’ zeg als mensen vragen wat voor werk ik doe, dekt dat eigenlijk niet helemaal de lading. Ik doe namelijk veel meer dan dat! Hieronder lees je voor welk soort opdrachten ik allemaal in te huren ben.

Freelance journalist Diederik de Groot


Journalistiek

Ik ben een echte nieuwsjager die houdt van journalistiek onderzoek. Ik weet waar het nieuws te halen is en ook wat er voor nodig is om het boven tafel te krijgen. 


Tekstschrijven 

Voor verschillende media schrijf ik nieuwsartikelen, interviews, achtergrondverhalen, en andere journalistieke teksten.

Daarnaast doe ik opdrachten voor niet-journalistieke organisaties. Zo heb ik meerdere opdrachtgevers waarvoor ik branded content schrijf. Deze artikelen verschijnen onder meer in de bijlages van landelijke dagbladen.  


Eindredactie

Ik heb ruime ervaring als eindredacteur. Daaronder valt bijvoorbeeld het aansturen van een redactieteam, het maken van de inhoudelijke (journalistieke) keuzes en het redigeren van teksten en andere producties. Van een redelijke tekst met wat fouten erin, een zeer aantrekkelijke en foutloze tekst maken, dat is wat ik als eindredacteur het liefst doe. Dat kan een webtekst of een persbericht zijn, maar ook bijvoorbeeld een scriptie.


Communicatieadvies

Ik adviseer organisaties over hun communicatiestrategie en creëer aantrekkelijke en doelgerichte content, zoals persberichten en researchartikelen. Als journalist weet ik wat het verschil maakt tussen persberichten die vrijwel ongelezen de redactieprullenbak in gaan en content waar media juist enthousiast van worden.